MANDALA-TERAPIA

Mandala: ympyrä, saattaa valmiiksi (sanskriitti)

Mandala tarkoittaa täyttä ympyrää, kokonaisuutta, maailmankaikkeutta, eheyttä ja iäisyyttä. Ympyrän muoto on nähtävissä joka puolella, useimmissa luonnon muovaamissa asioissa: atomit, perus solumuodot, puun vuosirenkaat, kukat, simpukat jne., jopa aurinkokuntamme. Monissa kulttuureissa ja uskonnoissa on käytetty tätä muotoa tiedostamattoman esille tuomisen välineenä. Carl Jung oli ensimmäinen psykoterapeutti, joka käytti Mandalan tekoa työssään. (”alitajuisen minän ilmentymä”)

Ympyrät ovat aivoille helpoimmin käsiteltävissä olevia muotoja, koska ne ovat samanlaisia mistä päin vaan tarkasteltaessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että pienet vauvat ovat erityisen viehättyneitä katsomaan ympyrämuotoja. Uskotaan, että tämä auttaa vauvoja muodostamaan yhteyden hoitajansa kasvoihin.

Mandala-terapia on luova väline, joka auttaa meitä tuomaan esiin ja näkemään alitajuntamme heijastukset ja saattamaan ne yhtenäiseksi kuvaksi. Se auttaa meitä prosessoimaan syvemmällä tasolla sitä, mikä mieltämme askarruttaa. Sitä voi käyttää välineenä rentoutumiseen, ongelmanratkaisuun, keskittymiskyvyn parantamiseen ym. Kun käytämme Mandalan tekoa apuna se auttaa ohittamaan tietoisen ajattelun ja vie meitä pelkojemme, haaveidemme, ahdistuksemme ym. lähteille alitajuntaamme. On hyvä muistaa, että vain Mandalan tehnyt henkilö voi täysin tulkita omaa kuvaansa, mikään opas ei voi antaa aivan varmaa tulkintaa muodoista ja väreistä.

VÄLINEITÄ

Värikynät, -liidut, vesi-, akryyli- ja öljyvärit paperille, pahville, maalauspohjalle jne. Mosaiikki. Paperipalat. Napit. Muovipalat. Puulle, lasille jne. Hiekka, kukat, kivet, kävyt, puupalaset tms. luonnon antimet. Ryhmätyönä ulos! Soveltuu ryhmille ja yksittäisille henkilöille. Hieno väline työyhteisön hyvinvointipäivään!